blogi – matleena livson

Kansallinen hätätila? Muista 112 tuntia!

Tiesitkö, että suomalaisten vapaa-ajan liikuntaharrastaminen on viime vuosikymmeninä lisääntynyt, mutta samaan aikaan arkiliikunta on huomattavasti vähentynyt? Ihminen on keskimäärin 115 tuntia viikossa hereillä. Jos niistä kolme tuntia käyttää kuntoliikuntaan, jää jäljelle 112 tuntia. Jos sen ajan on passiivinen, ei liikunnan harrastaminen tärkeydestään huolimatta riitä kompensoimaan liiallista paikallaan oloa.

Ennen kuin jatkat tämän blogin lukemista, pyydän sinua nousemaan ylös jaloittelemaan hieman.

Muutokset voivat olla pieniä, mutta vaikutukset suuria

Arkiliikunnan lisäämiseen ei tarvita suurta elämäntapamuutosta, vaan erityisesti pieniä muutoksia päivittäisissä valinnoissa ja ajattelutavassa. Parhaimmillaan arkiliikunta juurtuu tavaksi, jota ei tarvitse edes ajatella.

Tätäkin artikkelia lukiessasi seisten vireystilasi parani, energiankulutuksesi kasvoi ja seisomisasentoa ylläpitävät lihaksesi aktivoituvat. Helppoa, eikö?

Arjen aktiivisuuden lisääminen on tärkeää ja siihen tulisi kiinnittää selkeästi enemmän huomiota. Käyttöön kannattaa ottaa itselle sopivia tapoja. Hyvä uutinen on se, että kaikki tavat liikkua ovat hyviä! Elämässä tilanteet vaihtelevat ja aina ei ole helppoa ehtiä varsinaisesti harrastamaan liikuntaa. Senkin takia arkiliikunta on todellista järkiliikuntaa. Omaa kokonaisliikkumismääräänsä voi kasvattaa huimasti jo muutaman minuutin liikuntanaposteluilla, jotka toistuvat päivän mittaan. 10 kerrosväliä portaita päivässä tarkoittaa 3650 kerrosvälin porrastreenejä vuodessa!

Muutoksen avaimet

Tee päätös

Liikunnallinen elämäntapa vaatii tietoisia valintoja, ja kaikki alkaa omista päätöksistämme. Monen arki on passiivista, mutta pienillä teoilla voi lisätä päivittäistä aktiivisuutta. Alkuun pääse jo vaikkapa kävelemällä kauppaan, pysäköimällä auto kauemmas, kävelemällä puheluiden aikana, tekemällä pihatöitä, ulkoilemalla lasten kanssa ja yksinkertaisesti välttämällä jatkuvaa istumista työ- tai koulupäivän aikana.

Aloita maltilla

  • Älä yritä lisätä liikuntaa arkeesi liian nopeasti. Ota käyttöön yksi uusi rutiini kerrallaan. Varmimmin onnistuu, kun valitsee jonkin yksinkertaisen aktiviteetin, joka vie lähemmäksi isompaa tavoitetta ja jonka voi tehdä päivittäin. Sellainen voisi olla vaikkapa portaiden käyttö hissin sijasta.
  • Mieti, milloin ja missä voit tehdä valitsemasi asian. Ole johdonmukainen: valitse aika ja paikka, jonka kohtaat päivittäin. Aina, kun tämä tietty aika ja paikka tulee vastaan, tee valitsemasi aktiviteetti! Eli aina saapuessasi työpaikalle tai kotitalon rappukäytävään, valitse portaat hissin sijasta. Ihan joka kerta.

    Itse onnistuin tällä metodilla kuntouttamaan olkapääni leikkauksen jälkeen. Aina, kun laitoin jotain mikroaaltouuniin tai pesin hampaat, tein tietyt lyhyet venytykset, joita tuli tehdä useasti päivässä.
  • Vaikka aluksi joutuu tekemään tietoisia valintoja, asia kyllä helpottuu ajan myötä. Tutkimuksista tiedetään, että keskimäärin noin 10 viikon päästä voi jo huomata tekevänsä valitsemansa asian automaattisesti ilman, että sitä oikeastaan tarvitsee edes ajatella. Ja sekin tiedetään, että ei huolta, jos yksittäinen kerta jää väliin. Siihen ei mikään kaadu, vaan kannattaa vain jatkaa sitkeästi eteenpäin!

Olkapääni muuten kuntoutui – ja silti tulen tehneeksi ne sinänsä tylsät venytykset edelleen. Ja ehkäpä se olkapää siksi melko vetreä onkin!

Löydä mieluisa tapa liikkua

Kaikki liikunta on hyödyllistä, mutta tärkeintä on löytää liikuntamuoto, joka innostaa ja sopii juuri omaan tilanteeseen. Kun löydät lajin tai tavan, josta nautit, lisää se todennäköisyyttä, että liikunnasta tulee pysyvä osa elämääsi. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla aivan uusiakin lajeja ja muistaa samalla, että arjessa voi liikkua hyvinkin aktiivisesti, vaikka ei edes mieltäisi itseään mitenkään erityisen liikunnalliseksi.

Tee oma liikettä lisäävä lupauksesi – heti tänään!

Haluan innostaa sinut mukaan osaksi isompaa muutosvoimaa ja tekemään oman liikettä lisäävän lupauksesi aihetunnuksin #LupausSuomelle / #LöftetillFinland.

Lupauksen voit tehdä omassa tai yhteisösi arjessa, perheenjäsenenä tai ystävänä, työkaverina tai valmentajana. Muiden osallistujien kivoja ideoita ja ajatuksia löydät osoitteesta www.toimintakykyinensuomi.fi.

Nyt on aika auttaa muuttamalla arkea liikkuvammaksi: tule mukaan ja tee oma lupauksesi!

Matleena Livson

Erityisasiantuntija
Liike ja liikunnallinen elämäntapa, Suomen Olympiakomitea