Kemian liitot mukana Suomi – toimintakykykyinen maa ja kansa -konseptissa: ”Hyödymme kaikki tästä” 

Kemianteollisuus, Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ovat mukana Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -konseptissa. Kemianteollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Etu-Seppälän ja Ammattiliitto Pron kemian alan sopimusalavastaavan Taru Reinikaisen mukaan Olympiakomitean konsepti istuu liittojen kemian aloille aiemmin sopimaan Veto- ja pito-ohjelmaan loistavasti.

Etu-Seppälä ja Reinikainen uskovat arjen valintojen olevan keskeisessä roolissa työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisessä. 

– Jos ajatellaan toimialamme houkuttelevuutta ja työntekijöidemme jaksamista, on katse kohdistettava yksinkertaisiin arjen valintoihin. Haluamme kaikki alan yritykset mukaan pohtimaan, millaiset ratkaisut voisivat olla keskeisiä juuri omassa työyhteisössä, Etu-Seppälä kuvaa. 

Minna Etu-Seppälä. Kuva: Kemianteollisuus ry

– Saamme paljon enemmän aikaan, kun mukana on sekä ammattiliitot että työnantajapuoli. Jos työnantaja puhuisi yksin liikunnan, unen ja ruokavalion merkityksestä, ei vaikutus varmasti olisi yhtä lavea. On hienoa, että olemme saaneet näin suuren joukon innostumaan tästä, Reinikainen lisää. 

Kuvassa Taru Reinikainen.

Sekä Etu-Seppälä että Reinikainen uskovat laajan yhteisymmärryksen taustalla olevan ymmärrys työelämän ja arjen valintojen tasapainosta. 

– Alallamme esimerkiksi vuorotyö on varsin yleistä, jolloin myös unen merkitys korostuu. Jaksamisella on yhteys sekä omaan hyvinvointiin että työturvallisuuteen. Haluamme tuoda näkyväksi sen, ettei puhuta mistään massiivisista uusista opeista tai kikoista. Jo kiinnittämällä huomiota arjen perusasioihin, voi kohentaa omaa hyvinvointia merkittävästi, Etu-Seppälä pohtii. 

Epärealistiset tavoitteet eivät luo toivottuja tuloksia 

Kemian alojen julkaisema Veto- ja pito-ohjelman vinkkivihko on kerännyt runsaasti kiitosta. Vinkkivihko tarjoaa yrityksistä kerättyjä käytännön vinkkejä ja ratkaisuja työpaikan vetovoimaisuuden edistämiseen, työntekijöiden pysyvyyteen sekä hyvinvointiin. 

– Halusimme vinkkivihon olevan mahdollisimman realistinen. Usein tällaisia projekteja ja tempauksia kehittävät ne, jotka ovat itsekin varsin aktiivisia. Olemme halunneet osoittaa, että liikunnallisempia valintoja voi tehdä oman arjen raameissa; kulkea vaikkapa osan työmatkaa kävellen tai pyörällä, Reinikainen kertoo. 

– Usein unohdetaan, että pienillä teoilla on pitkässä juoksussa hyvinkin suuri merkitys. Tavoitteenamme ei ole leipoa ihmisistä huippu-urheilijoita tai asettaa epärealistisia tavoitteita. Haluamme korostaa, että ”paremmat valinnat” ovat meillä kaikilla yksilöllisiä, Etu-Seppälä lisää. 

#LupausSuomelle: Kemian alan liitot mukaan Olympiakomitean liikuntahaasteeseen! -video

Veto- ja pito-ohjelma herättänyt kiinnostusta

Veto- ja pito-ohjelman vinkkivihko on saatavilla suomeksi, mutta laajan kysynnän vuoksi se aiotaan kääntää myös englanniksi – ainakin näin alkajaisiksi. 

– Veto- ja pito-ohjelma on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Meillä on paljon organisaatioita myös ulkomaisessa omistuksessa. Ajatuksena on, että otamme mukaan erilaisia pilottiyrityksiä, jotka haluavat viedä eri ikäisten työssäjaksamista yhä pidemmälle, Etu-Seppälä kertoo.  

– Toivomme, että pystymme tekemään muutosta, jolla on mahdollisimman kauaskantoiset vaikutukset. Olemme kaikki (Kemian liitot) ylpeitä siitä, että olemme tässä mukana. Haluamme tehdä asioita uudella tavalla. Tämä on vasta alkusysäys, hän lisää. 

#LupausSuomelle: Kemian alan liitot mukaan Olympiakomitean liikuntahaasteeseen – tukee erinomaisesti alan veto- ja pito-ohjelmaa