Muutos liikkeessä – oletko mukana?

Olen miettinyt, miksi liikkuminen ja toimintakyky eivät vieläkään nouse yhteiskunnallisessa keskustelussa tai päätöksenteossa keskeiselle sijalle, vaikka niiden merkitys on kiistaton. Ymmärsin, että tarvitaan syvempää näkemystä kokonaisvaltaisesta ja systeemisestä muutoksesta liikkeen lisäämisessä. Tämä ei ole vain liikuntatoimijoiden vaan koko yhteiskunnan yhteinen haaste.

Näen liikkumisen edistämisen ekosysteemin mahdollisuutena konkretisoida, miten eri toimijat voivat löytää oman paikkansa tässä kokonaisuudessa ja vaikuttaa omilla keinoillaan. Kun ymmärrämme, miten eri sektorit voivat tukea toisiaan, voimme tehdä kestävää muutosta liikkumisen lisäämiseksi yhteiskunnassa.

Kolme näkökulmaa kokonaisuuteen

Tarkastelen liikkumisen edistämisen ekosysteemiä* tässä kolmesta näkökulmasta:

  • Ekosysteemin merkitys: Miksi liikkumisen ekosysteemiä tarvitaan, mitä hyötyjä se tuo yhteiskunnalle ja sen eri toimialoille, yhteisölle ja yksilöille.
  • Ekosysteemin toimijat: Keitä ekosysteemiin kuuluu, missä rooleissa ja keitä eri toimijat voivat tavoittaa.
  • Ekosysteemi eri elämänvaiheissa: Miltä asia näyttää eri kohderyhmien näkökulmasta tarkasteltuna ja miten ekosysteemin toimijat voivat osaltaan olla poistamassa eri kohderyhmien liikkumisen esteitä.

Tämä yhteiskunnallinen ekosysteemikuvaus on uusi lähestymistapa. Aiemmat verkostokuvaukset ovat usein olleet suppeampia ja keskittyneet vain tiettyihin näkökulmiin. Liikkumisen edistämisen ekostysteemikuvaus auttaa meitä kaikkia ymmärtämään oman roolimme osana isompaa muutosta. Näitä ekosysteemin eri näkökulmia on myös tarkoitus tuoda esiin laajemmin maaliskuun aikana, jolloin Toimintakykyinen Suomi –konseptin Yhdessä kohti kunnon aikoja! -teemakuukaudessa pureudutaan liikkumisen edistämiseen kunnissa.

Mikä on sinun roolisi?

Yksi suurimmista oivalluksistani on se, että ekosysteemin eri toimijoiden tulee kokea omassa roolissaan merkitystä. Kun eri tahot näkevät konkreettisesti, kuinka heidän oma panoksensa voi vaikuttaa laajasti ja tuo hyötyjä myös oman toiminnan näkökulmasta, syntyy halu olla mukana, olla ”hyvän puolella”. Työn edetessä on myös käynyt ilmi, että systeeminen muutos syntyy siitä, että liikkuminen saadaan osaksi yhteiskunnan eri toimijoiden rakenteita ja toimintatapaa. Yhteinen päämäärä antaa suuntaa. Lisäksi tarvitaan useita eri tasoilla samanaikaisesti tapahtuvia toimia.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia, jotka ovat osallistuneet tämän kokonaisuuden hahmottamiseen ja rakentamiseen. Olemme yhdessä luoneet kuvauksen ekosysteemistä, jossa jokainen on osa ratkaisua. Sen vaikutus syntyy siitä, että kaikki toimijat tuovat oman panoksensa yhteiseen päämäärään. Varmistetaan, että toimintakyky saa ansaitsemansa painoarvon päätöksenteossa ja yhteiskunnassa. Yhdessä voimme luoda paremman ja liikkuvamman yhteiskunnan kaikille.

Ulla Nykänen
Asiantuntija, Liike ja liikunnallinen elämäntapa
Olympiakomitea

* Liikkumisen edistämisen ekosysteemillä tarkoitetaan yhteiskunnallista kuvausta, joka tuo esille liikkumisen edistämisen eri toimijoita, suuruusluokkia ja vuorovaikutussuhteita. Se koostuu kolmesta osasta: Ekosysteemin merkitys, Ekosysteemin toimijat ja Ekosysteemi eri elämänvaiheissa. Työ auttaa eri toimijoita hahmottamaan strategista työtään, roolejaan ja yhteistyömahdollisuuksia.

Yhdessä kohti kunnon aikoja! -teemakuukauden aikana www.toimintakykyinensuomi.fi -sivuilla julkaistaan erilaisia näkökulmia liikkumisen edistämisestä kunnissa. Kunta- ja aluevaalit järjestetään 13.4. ”Kohti kunnon aikoja” on liikunta- ja urheiluyhteisön vaalikampanja, joka kannustaa päättäjiä vahvistamaan kuntia ja hyvinvointialueita lisäämällä liikettä. Osallistu keskusteluun ja jaa oma näkemyksesi käyttämällä yhteisiä some-tunnisteita #LupausSuomelle #LöftetillFinland #kohtikunnonaikoja #liikuntaehdokas.