blogi – timo sipilä

Nuorisokeskuksissa liikutaan lihasvoimalla

Eiköhän katsota ihan aluksi tämä 34 sekuntia kestävä video puukiipeilystä.

Kyseessä on Anjalan Tarzan -niminen leirikouluohjelma – yksi nuorisokeskus Ankkapurhan suosituimmista ohjelmista. Kun tuon ohjelman purkaa liikunnaksi, niin se on reilut kaksi tuntia kevyttä köydenvetoa ja vaihtelevatempoista kävelyä. Ulkoilua metsässä. Ohjelmassa muu ryhmä vetää köyden avulla jokaisen halukkaan aina vuorollaan kohti puun latvaa. Kiipeilijä vapauttaa itsensä haluamallaan korkeudella ja jää hetkeksi jättikeinuun. Päivittäinen liikuntasuositus paukkuu jo tässä yhdessä ohjelmassa.

Suomessa on kahdeksan opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa nuorisokeskusta, jotka kaikki sijaitsevat laajoilla alueilla luonnon keskellä. Nuorisokeskuksissa järjestetään lasten ja nuorten leirejä, kuten leirikouluja, rippileirejä, nuorisovaihtoja ja sosiaalisen vahvistamisen Nuotta-valmennusta. Leireillä suositaan lihasvoimalla liikkumista.

Siirtymät majoitustiloista aktiviteetteihin tehdään lähes poikkeuksetta kävellen esteettömyys huomioiden. Esimerkiksi Anjalan Tarzanin suorituspaikka sijaitsee reilun puolen kilometrin kävelymatkan päässä. Nuorisokeskusten leiriohjelmiin kätkeytyy yleensä aina liikuntaa luonnossa: erätaidot, melonta, kiipeily, jousiammunta, metsäpakopelit, lumikenkäily, pilkkiminen, tiimitehtävät ja niin edelleen. Jokaisella keskuksella on oma valikoimansa. Jopa resiinaretki on mahdollinen.

Nuorisokeskusten pedagogisen työn ytimessä on seikkailukasvatus, joka on yleensä liikunnallista ja tapahtuu ulkona. Anjalan Tarzan -puukiipeily on siitä hyvä käytännön esimerkki. Liikuntaa kertyy ohjelman aikana huomaamatta ilman varsinaista suorittamista. Samalla kehittyy myös luontosuhde, kun luonto ympäröi kaikkea tekemistä.

Anjalan Tarzan -aktiviteetin päätavoitteena on kuitenkin sosiaalisten taitojen kehittäminen. Osaavan ohjauksen avulla pyritään vaikuttamaan ryhmän jäsenten väliseen luottamukseen ja yhteistoimintaa sekä löytämään jokaisen omia rajoja. Menetelmänä näiden taitojen kehittämiseen käytetään kiipeilyä luontoympäristössä. Ei siis kiipeillä pelkästään huvin vuoksi. Seikkailukasvatuksessa oppiminen kytkeytyy kokemukseen ja reflektointiin.

Luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista riittää tutkimustuloksia. Varsinkin luontoliikunnan yhteydestä lasten mielenterveyteen on jo paljon tutkimusnäyttöä. Sitran tuoreen raportin myötä tiedämme nykyään myös luonnon taloudellisen arvon kansanterveydelle. Se on jopa 2,5 miljardia euroa. Sitran raportti suositteleekin sisällyttämään luontokäyntejä olemassa oleviin elintapasuosituksiin. Nuorisokeskukset lupaavat olla tässä työssä apuna.

Timo Sipilä
Viestintäpäällikkö
Suomen nuorisokeskusyhdistys ry

#LupausSuomelle #LöftetillFinland – tee sinäkin oma lupaus ja tule mukaan!