Suomen Frisbeegolfliitto tähtää kohti miljardia askelta
Suomen Frisbeegolfliiton lupaus toimintakykyisemmän Suomen puolesta on kunnianhimoinen: lajiliitto tähtää peräti miljardiin askeleeseen. Mistä tavoite on syntynyt? Entä miten moiseen summaan päästään?
– Halusimme lupauksemme olevan mahdollisimman konkreettinen ja mitattavissa. Samalla pyrimme asettamaan sellaisen tavoitteen, jonka todella voimme saavuttaa, kuvaa Frisbeegolfliiton puheenjohtaja Laura Heikkilä.
Lupausta on työstetty sekä Frisbeegolfliiton työntekijöiden että hallituksen kanssa. Pohjana on lajiliiton keräämä data.
– Lajissamme askelia kertyy kierroksilta lähes huomaamatta. Oletuslaskelmissamme yhden kierroksen aikana kävellään noin 5 000 askelta. Kun tätä lukua verrataan lajin kilpailuihin ja osallistujamäärin, on yhteislukema jo peräti 250 000 000 askelta. Melko nopeasti totesimme miljardin askeleen tavoitteen olevan hyvinkin realistinen.
– Kun esimerkiksi avasin kisakauteni Skogbyssa, laskin että yhden kilpailun aikana minulle kertyi 11 714 askelta. Jos tältä pohjalta lasketaan yhteen kaikkien kilpailuun osallistuneiden pelaajien askeleet, kertyi kilpailussa pelaajien kesken yli 600 000 askelta, Heikkilä lisää.
Frisbeegolfin aloittaminen ei vaadi suuria satsauksia
Frisbeegolf on verrattain nuori laji, mutta se on innostanut mukaansa monia. Heikkilä uskoo lajin suosion piilevän sen aloittamisen helppoudessa. Ratoja löytyy lähes jokaisesta kunnasta ja niille pääsee pelaamaan kuka tahansa.
– Lajin aloittaminen ei vaadi suuria satsauksia. Kiekkoja on nykyisin saatavilla lähes missä tahansa kaupassa tai marketissa. Kokeilemaan pääsee helposti eikä se sitouta mihinkään. Ja mikäli lajikärpänen puree, ovat lajin kustannukset hyvin inhimilliset.
Heikkilän mukaan frisbeegolf soveltuu kaikenikäisille liikkujille.
– SM-kilpailuissamme pelaa jopa yli 70-vuotiaita. Jokainen rata on erilainen ja maastot ovat vaihtelevia. Laji on omiaan kehittämään ja ylläpitämään esimerkiksi koordinaatiokykyä.
– Lisäksi on ollut hieno huomata, kuinka myös lapset ja nuoret ovat intoutuneet lajista. Olemme onnistuneet tavoittamaan erityisesti sellaisia lapsia ja nuoria, jotka eivät ole löytäneet paikkaansa muista lajeista. Junioritoimintamme kehittyy jatkuvasti, Heikkilä lisää.
Frisbeegolfliitto kannustaa seurojaan järjestämään erilaisia liikuntatapahtumia Unelmien liikuntapäivän äärellä
Heikkilä uskoo vahvasti lajin kasvupotentiaaliin yhä edelleen.
– Uskon, että matalan kynnyksen puolemme kasvaa entisestään. Vaikka meillä on paljon seuroja, on meillä vielä verrattain vähän järjestäytynyttä toimintaa. Kasvupotentiaalia on edelleen runsaasti, ja seurat ovat ottaneet hienosti vastaan erilaiset nostomme matalan kynnyksen harrastamisen edistämiseksi.
Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -konseptiohjelma on innostanut lajiliittoa rakentamaan myös muita tempauksia liikkumisen edistämiseksi.
– Mikäli laji yhtään kiinnostaa, kannustan jokaista kurkkaamaan oman paikkakunnan lähimmän frisbeegolfradan ja lähiseurojen harrastusmahdollisuudet. Frisbeegolfin parissa myös kisataan aktiivisesti SM-kilpailujen merkeissä. Tänä vuonna Suomessa järjestetään myös European Open -kilpailut ja kesällä 2025 Suomessa kisaillaan ensimmäistä kertaa MM-kilpailujen merkeissä. Näistä tapahtumista saa takuuvarmasti intoa lajin pariin, Heikkilä vinkkaa.
Kuvat: SFL / Marika Salmi
Teksti: Aliisa Varuhin