Bra kondition minskar sjukfrånvaron och förbättrar arbetsförmågan
Arbetstagare som tillhör den bästa tredjedelen av konditionsnivå hade tre gånger färre sjukfrånvarodagar jämfört med dem i den sämsta tredjedelen. Dessutom visade undersökningen att god eller genomsnittlig kondition var kopplad till bättre arbetsförmåga. Detta framkom i en tvärsnittsstudie av UKK-institutet och Nokia stad, där sambandet mellan rörelse, kondition, sjukfrånvaro, arbetsförmåga och livskvalitet undersöktes.
Sjukfrånvaro orsakar betydande kostnader för samhället varje år. Enligt beräkningar från Keva, Finlands största pensionsförsäkrare, uppgick kostnaderna för sjukfrånvaro bland kommun- och välfärdssektorns anställda förra året till cirka 1,2 miljarder euro. Regelbunden fysisk aktivitet och god kondition har visat sig förbättra arbetsproduktiviteten genom att minska risken för flera sjukdomar, vilket i sin tur kopplas till färre sjukfrånvarodagar och bättre upplevd arbetsförmåga.
Tre gånger färre sjukfrånvarodagar för dem med god kondition
Friska och arbetsföra anställda är arbetsgivarens största tillgång, och det ligger därför i arbetsgivarens intresse att främja anställdas rörelse under både arbetsdagen och fritiden. Detta bekräftas i studien från UKK-institutet och Nokia stad, som undersökte sambandet mellan fysisk aktivitet, kondition och sjukfrånvaro samt arbetsförmåga och livskvalitet.
Enligt studien hade anställda som tillhörde den bästa tredjedelen av konditionsnivå tre gånger färre sjukfrånvarodagar jämfört med dem i den sämsta tredjedelen. Omräknat till euro var mediankostnaden för sjukfrånvaro 67 % lägre för dem med bäst kondition jämfört med den sämsta gruppen.
Studien visade också att tillhöra den bästa eller mellersta tredjedelen av konditionsnivå var kopplat till bättre upplevd arbetsförmåga. Dessutom var god kondition och hög nivå av måttlig till intensiv fysisk aktivitet förknippat med bättre fysisk livskvalitet.
I tvärsnittsstudien deltog 185 anställda i Nokia stad med symtom från stöd- och rörelseorganen. Deltagarnas konditionsnivå bedömdes med ett sexminuters gångtest, och mängden fysisk aktivitet mättes med rörelsesensorer. Data om sjukfrånvaro samlades in med deltagarnas samtycke från arbetsgivarens register för de senaste sex månaderna. Uppgifter om arbetsförmåga och livskvalitet samlades in med enkäter. Analysen tog hänsyn till ålder, kön och utbildning.
Investering i anställdas rörelse lönar sig
Även om ansvaret för rörelse i slutändan ligger på individen, är det viktigt att samhället och arbetsgivare uppmuntrar till en aktiv livsstil. Betydelsen av regelbunden fysisk aktivitet understryks av att muskel- och skelettsjukdomar samt psykiska störningar är de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro enligt FPA, och fysisk aktivitet kan delvis minska risken för båda dessa sjukdomsgrupper.
Att främja fysisk aktivitet är därmed ett kostnadseffektivt sätt att förbättra produktiviteten, som betalar sig genom minskad sjukfrånvaro och ökad arbetsförmåga.
Päivi Kolu
Forskare, magister i hälsovetenskaper, fysioterapeut
UKK-institutet
Bild: UKK-institutet / Studio Reetta Muranen
Bekanta dig med artikeln:
Konceptet Finland – ett land och folk med funktionsförmåga uppmärksammar studieförmåga och arbetsförmåga i september samt familjers rörelse i november genom temamånader. Syftet med temamånaderna är att belysa olika perspektiv på rörelse och funktionsförmåga. Alla har en viktig roll i att lyfta fram dessa teman och åstadkomma förändring.
#LupausSuomelle #LöftetillFinland