Kemiförbunden deltar i konceptet Finland – ett land och folk med funktionsförmåga: ”Vi har alla nytta av det här”
Kemiindustrin, Industrifacket, Fackförbundet Pro och De Högre Tjänstemännen YTN deltar i konceptet Finland – ett land och folk med god funktionsförmåga. Minna Etu-Seppälä, arbetsmarknadsdirektör i Kemiindustrin, och Taru Reinikainen, branschombudsman i Fackförbundet Pro, anser att Olympiska kommitténs koncept passar utmärkt med programmet om att locka och hålla kvar anställda (Veto- ja pito-ohjelma), som förbunden kommit överens om tidigare.
Etu-Seppälä och Reinikainen tror att de dagliga valen är viktiga i främjandet av de anställdas välbefinnande.
– När vi vill främja branschens attraktionskraft och våra anställdas ork så måste vi rikta blicken mot de enkla valen i vardagen. Vi önskar att alla företag i branschen funderar på vilka lösningar som kunde fungera just på den egna arbetsplatsen, säger Etu-Seppälä.
– Vi kan åstadkomma mycket när både fackförbunden och arbetsgivarna deltar. Om bara arbetsgivaren talar om betydelsen av motion, sömn och god kost så är det säkert inte lika effektivt. Det är fint att vi fått en så här stor grupp att bli entusiastisk för det här, tillägger Reinikainen.
Både Etu-Seppälä och Reinikainen tror att en orsak till det breda samförståndet är att man inser vikten av balans i arbetet och vardagen.
– Det är till exempel väldigt vanligt med skiftarbete i vår bransch, och då framhävs också sömnens betydelse. Orken har samband med både välbefinnandet och arbetssäkerheten. Vi vill framhålla att vi inte talar om några extrema nya läror eller knep. Man kan förbättra sitt välbefinnande märkbart redan genom att beakta vissa grundläggande saker i vardagen, säger Etu-Seppälä.
OREALISTISKA MÅL GER INTE ÖNSKAT RESULTAT
Kemibranscherna har publicerat ett tipshäfte (Veto- ja pito-ohjelman vinkkivihko) som fått mycket beröm. Häftet är en samling tips och lösningar som samlats in från olika företag om hur man kan främja arbetsplatsens attraktivitet samt de anställdas välbefinnande och lust att stanna kvar.
– Vi ville att tipshäftet skulle vara så realistiskt som möjligt. Ofta genomförs sådana här projekt och jippon av dem som redan är väldigt aktiva. Vi ville visa att man kan göra motionsvänliga val inom sina egna ramar; till exempel promenera eller cykla en del av arbetsvägen, berättar Reinikainen.
– Ofta glömmer man att små handlingar faktiskt har stor betydelse i det långa loppet. Vårt mål är inte att göra toppidrottare av folk eller att ställa upp orealistiska mål. Vi vill poängtera att de ”bättre valen” är individuella, tillägger Etu-Seppälä.
PROGRAMMET OM ATT LOCKA OCH HÅLLA KVAR HAR VÄCKT INTRESSE
Det tidigare nämnda tipshäftet finns endast på finska, men på grund av den stora efterfrågan ska det översättas till engelska – åtminstone så här till en början.
– Programmet om att locka och hålla kvar har väckt stort intresse. Vi har många organisationer i utländsk ägo. Tanken är att ta med olika pilotföretag som vill arbeta för människors ork i arbetet, säger Etu-Seppälä.
– Vi hoppas att vi kan åstadkomma en förändring med så långtgående effekter som möjligt. Vi alla (kemiförbunden) är stolta över att vara med i det här. Vi vill göra saker på ett nytt sätt. Det här är bara början, tillägger hon.