Tee kuten parhaat – Viksulla liikkeelle
Monilla työpaikoilla tuetaan henkilöstön liikkumista, mutta vain noin 20 prosenttia tekee sen strategisesti ja suunnitelmallisesti. Tämä pieni osa yrityksistä kerää liikkumisen tuomien hyötyjen koko potin: terveyden ja työkyvyn, paremman taloudellisen tuloksen sekä vetovoimaisen työantajakuvan.
Miten edistää liikkumista työpaikalla?
1. Sisällytä liikunta strategiaan: Liikkumisen edistämisen käytäntöjen tulee olla osa yrityksen strategiaa, mikä luo pysyvän kulttuurin ja pitkäjänteisyyttä.
2. Laadukas johtaminen: Hyvin johdetuissa yrityksissä liikkumiseen kannustavat ratkaisut ovat osa työhyvinvointia. Johto ja esihenkilöt, jotka osallistuvat liikunnallisiin aktiviteetteihin ja ylläpitävät myönteistä keskustelua, luovat esimerkillistä työkulttuuria.
3. Hyödynnä Viksu-työkalua: Viksu on uusi maksuton työkalu, joka auttaa suunnittelemaan ja seuraamaan henkilöstön liikkumista. Se tarjoaa ratkaisuja työpaikalle, työmatkoille ja vapaa-ajalle sekä mahdollistaa suunnitelman toteutumisen ja kustannusten seurannan. Viksu auttaa myös seuraamaan liikkumisen vaikutuksia valmiiden kyselypohjien ja raportointityökalujen avulla.
4. Suunnittele tarpeiden mukaan: Edelläkävijäyrityksissä on laadittu henkilöstön liikkumissuunnitelma, joka voi olla osa laajempaa työhyvinvoinnin kokonaisuutta. Liikkumissuunnitelman tulisi perustua henkilöstön tarpeisiin ja toiveisiin ja sen tulisi ottaa huomioon työn luonne (esim. istumatyö vs. fyysisesti kuormittava työ).
5.Hyödynnä työterveyshuoltoa: Valitse työterveyshuolto, joka voi tukea liikunnallista elämäntapaa ja räätälöidä ratkaisuja erityistarpeiden mukaan.
Vaikuttavaa ja kustannusvaikuttavaa
Strategisesti toteutettu liikunta parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia, lisää yhteisöllisyyttä ja tuottavuutta sekä parantaa työnantajakuvaa. Terveellisten elintapojen edistäminen on sekä vaikuttavaa että kustannusvaikuttavaa, kuten tutkimukset osoittavat (Ervasti, J. ym. 2022).
Ota Viksu käyttöön ja vie työpaikkasi liikkuminen uudelle tasolle.
Kuva ja tekstit: Liikkuva Aikuinen
Lähde: Ervasti, J. ym. 2022. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2022:7.