Työkyvystä huolehtiminen on tärkeä osa ammattitaitoa – jo opiskeluaikana
Ammattitaitoon kuuluu ymmärrys omasta työkyvystä ja sen merkityksestä. Parhaimmillaan ammatilliset oppilaitokset sisällyttävät työkykyyn liittyvät taidot osaksi ammatillisia tutkinnon osia, sillä se helpottaa työelämään siirtymistä ja tukee kestävää työkykyä koko opiskelijan työuran ajan.
Rakentajan on pidettävä huolta siitä, että jaksaa fyysisesti raskaat työtehtävät päivästä toiseen. Datanomin täytyy oppia tauottamaan istumistaan, jotta hän voi välttää työssä kehittyviä terveysongelmia. Lähihoitajan ammatissa taas korostuu sekä oman että asiakkaiden hyvinvoinnin varmistaminen, mikä edellyttää vahvaa fyysistä ja henkistä kestävyyttä.
– SAKU ry:nä haluamme tuoda esille sen, että työkyky ja itsestä huolehtiminen ovat välttämättömiä taitoja, jotta opiskelijat voivat onnistua omassa työssään. Opiskelijoilla on oikeus oppia mitä on hyvä työkyky juuri heidän alallaan ja miten sitä voi vahvistaa, Saija Sippola, Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry:n toiminnanjohtaja summaa.
Yhdistyksen päämääränä on osaava ja työkykyinen ammattilainen.
Työkykypassi – konkreettinen tuki opiskelijoiden työkyvyn kehittämiseen
SAKU ry:n kehittämä ammattiosaajan työkykypassi toimii työkaluna, jonka avulla opiskelijoiden työkykyyn ja hyvinvointiin liittyviä taitoja voidaan vahvistaa osana ammatillisia opintoja. Työkykypassin käyttöä tukee ammattiaineen opettaja, joka integroi sen käytön osaksi opetusta ja opiskelijan arkea.
– Työkykypassi ei ole pelkkää teoriaa, vaan sen ydin on omien valintojen testaamisessa ja niistä oppimisessa. Se on kehitetty tukemaan opiskelijoiden siirtymistä työelämään ja varmistamaan, että heillä on tarvittavat valmiudet ylläpitää hyvää työ- ja toimintakykyä uransa aikana. Itsestä huolehtiminen on taito, joka pysyy aina ajankohtaisena työelämässä, toteaa Sippola.
Passin voi suorittaa mobiilisovelluksen avulla, ja se kulkee helposti mukana myös työssäoppimisjaksoille. Sen avulla opiskelija voi pohtia omaa jaksamistaan harjoittelujakson aikana ja löytää keinoja työkykynsä parantamiseen: miten työssä jaksamiseen vaikuttavat esimerkiksi aamupalan syöminen tai pitkän istumisjakson tauottaminen.
– Työkykypassi antaa opiskelijoille mahdollisuuden ymmärtää, kuinka heidän omat valintansa vaikuttavat heidän jaksamiseensa ja työssä pärjäämiseensä. Se opettaa tapoja, joilla opiskelijat voivat itse edistää omaa hyvinvointiaan, Sippola kiteyttää.
Hyvinvointivirtaa-teemaviikko kampanjoi opiskelijoiden hyvinvoinnin puolesta
SAKU ry osallistuu Liikkumalla työkykyä nyt -kampanjaan, järjestämällä Hyvinvointivirtaa ammatilliseen koulutukseen -teemaviikon. Se tuo hyvinvoinnin teemoja esille ammatillisissa oppilaitoksissa ympäri Suomea. Viikon aikana opiskelijat ja henkilöstö osallistuvat monenlaisiin toiminnallisiin tapahtumiin, jotka tukevat sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.
-Kampanjaviikko on meille tärkeä, sillä se korostaa yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin merkitystä oppilaitoksissa. Haluamme, että opiskelijat ymmärtävät, että hyvinvointi ei ole vain fyysistä kuntoa, vaan se kattaa myös henkisen jaksamisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen, Sippola summaa.
Viime vuonna teemaviikon tapahtumiin osallistui lähes 50 000 toisen asteen opiskelijaa, ja tapahtumia oli yli 150.
#LupausSuomelle, #LöftetillFinland ja #LiikkumallaTyökykyäNyt
Lisätietoja Hyvinvointivirtaa -viikon toteutukseen löydät tämän linkin kautta.
Tutustu ammattiosaajan työkykypassiin
Teksti: Marianna Tarhala, Suomen Olympiakomitea
Kuva: Suomen Olympiakomitea